تمدن اسلامی (صله ارحام)
⚜️ در قسمت قبل گفتیم که با توجه به شرایط نامناسب حاکم بر مناسبات انسانی و خانوادگی در جهان فعلی و تطبیق آن بر توصیه های اسلامی، به نظر می رسد که بهتر است خانواده ها اهتمام ویژه ای را برای سکونت ارحام در نزدیکی یکدیگر مبذول دارند.
❇️ در حال حاضر نیز بسیاری از خانواده ها در شهرهای کوچک و بزرگ هستند که بزرگترهایشان از قبل بنا را بر سکونت فرزندان در جوار خود گذاشته اند و با اجرای * تدابیری * ، از حسن همجواری با محارم و خویشان خود خرسند و راضی هستند.
🔴 در اینجا لازم است به یک نکته بسیار مهم بپردازیم که
👈 زیربنای اجتماعی اسلام بر دو اصل مهم #هجرت و #جهاد استوار است.
هر دو این مفاهیم زمانی بار ارزشی و اسلامی پیدا می کنند که افراد به مانعی جدی در برابر زندگی #توحیدی خود برخورد کنند.
اگر شرایط اقتضا کند که مانع را دور بزنند و با آن درگیر نشوند ، #هجرت نام دارد و اگر با درگیر شدن بتوانند مانع را از میان بردارند، #جهاد است.
⚠️ شاید در نگاه اول به نظر برسد که تاکید بر بازسازی و به روز رسانی زندگی عشیره ای می تواند به عنوان مانعی بر سر راه تربیت #مهاجرانه و #مجاهدانه مسلمین به حساب بیاید.
برای یافتن پاسخ جا دارد سوالات زیر را از خود بپرسیم؛
❔❓آیا امروزه عامل اصلی بعد مکانی ارحام و عدم امکان کافی رسیدگی به احوالات یکدیگر و حمایت های متقابل، انتخاب زندگی #مجاهدانه و #مهاجرانه و ارتقائ زیست توحیدی توسط شهروندان مسلمان است یا عوامل دیگری در این وضع دخیل هستند؟!
❔❓آیا پیشوایان دینی ما در هجرت های خود ، اغلب به صورت تنها و یا صرفا با خانواده هسته ای خود محل زندگی را تغییر می دادند و یا شمار قابل توجهی از خویشان و محارم نیز همراهشان بودند؟!
(هر چند که در هر حال #هجرت بر سکونت در جوار خانواده ارجحیت دارد.)
❔❓ در شرایط جهاد اسلامی، اگر همسر و فرزندان در جوار ارحام و خویشان خود ساکن باشند، امکان حضور در میادین جهاد با طیب خاطر برای مردان بیشتر است یا وقتی در محله یا شهری غریب ساکن باشند؟!
❔❓برای مومنینی که قصد دارند فرزندان خود را از افتادن در دامهای فساد و تباهی حفظ کنند و بر مناسبات آنها نظارت داشته باشند، انتخاب شدن دوست و همراز از میان فرزندان فامیل امکان نظارت بیشتری به همراه دارد یا همراهی فرزندان با دوستانی ناشناس از خانوادههای های ناشناس؟!
❔❓تجربیات فعلی رشد فساد و بزه را بیشتر در محیطهای بومی و آشنا ثبت کرده است یا محیطهای غیر بومی و حاشیه نشین و تازه شکل گرفته؟!
❔❓در شرایط زندگی در عصر سرعت که * زمان * یک محدودیت اصلی به شمار می آید، افراد چند بار در ماه و حتی سال موفق به دیدار ارحام خود می شوند و توصیه های اسلام مبنی بر رسیدگی به حال نزدیکان چقدر امکان تحقق دارند؟!
⬅️ با تفکر در اطراف چنین سوالاتی می توانیم به طرحی از زیر ساخت اجتماعی #تمدن_اسلامی نزدیک شویم.
✍️ شهبازی
به #بانوی_آب 💧 بپیوندید
https://eitaa.com/joinchat/1242038283C53201e044e